Zapiekana zupa cebulowa

4.5 (144 ocen)

  • 40 min

Jest kremowa i przepyszna w smaku. Wykonana jest według przepisu znanego kucharza Pascala Brodnickiego, przepis delikatnie zmodyfikowałam dla własnych potrzeb:) Polecam:)

  • 40 min

Składniki:

  • 16 średniej wielkości cebul
    50 g masła
    3 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew)
    2 liście laurowe
    6 kromek białego chleba
    100 g żółtego sera najlepiej emmentaler
    niewielka ilość oliwy z oliwek
    pieprz i sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zapiekana zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekana zupa cebulowa 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny. Do garnka wrzucamy włoszczyznę, zalewamy ją wodą, dodajemy jeden liść laurowy i gotujemy. Potrzebujemy ok. 1,5 litra bulionu warzywnego. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wsypujemy cebulę. Smażymy ją na dużym ogniu przez 15-20 minut do momentu aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Prażymy wszystko przez 4 minuty. Całość zalewamy 1,5 litra bulionu warzywnego, mieszamy. Dodajemy jeden liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Po zdjęciu garnka z ognia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Zapiekana zupa cebulowa 2. Tyle ile osób będzie jadło zupę tyle opiekamy kromek chleba w tosterze. Jeżeli nie posiadamy tostera to każdą kromkę chleba delikatnie smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku przez mniej więcej 10 minut aż kromki ładnie się zarumienią i zrobią się chrupkie. Resztę chleba kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wsypujemy pokrojony chleb i smażymy tak długo aż zrobią się nam chrupiące grzanki.
  • Zapiekana zupa cebulowa 3. Zupę rozlewamy do miseczek żaroodpornych. Na powierzchni zupy układamy upieczony kawałek chleba, wokół posypujemy grzankami a na to układamy starty na dużych oczkach żółty ser. Rozgrzewamy piekarnik i zapiekamy zupę do momentu aż ser się rozpuści i ładnie zarumieni.

Porady

Jeżeli nie chcemy wyczuwać w zupie cebuli, możemy ją po ugotowaniu zblendować, otrzymamy wówczas zupę krem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować