Szybka zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na ekspresową zupę, która z powodzeniem będzie dwudniowym obiadem.

  • 30 min

Składniki:

  • - mrożone warzywa (zupa jarzynowa) - 1 opak
    - mrożony kalafior - 1/2 opak
    - ziemniaki - 5 dużych szt
    - jogurt naturalny - 1 duża szt
    - mąka - 2 łyżeczki
    - kostka rosołowa - 2 szt
    - koperek - 1 pęczek
    - liść laurowy - 2 szt
    - sól, pieprz

Szybka zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Liście laurowe to dobry dodatek do zupy 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, dodajemy mrożone warzywa, kostki rosołowe i zalewamy 1,5 l gorącej wody. Dodajemy liście laurowe.
  • Jogurt połączony z mąką 2. Warzywa gotujemy w wywarze aż będą miękkie (głównie ziemniaki). Jogurt naturalny mieszamy z mąką tak aby nie powstały grudki. Jogurt wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze ok 3 minut. Na koniec przyprawiamy według uznania i dodajemy posiekany koperek. Smacznego:)

Porady

Zamiast jogurtu naturalnego można użyć śmietany 18%

Komentarze

Podobne przepisy