Szpinakowa zupa krem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, sycąca, pożywna zielona zupa krem

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ząbek czosnku
    mała cebula
    mała pietruszka
    250 g szpinaku
    1/3 małej cukinii
    100 g sera feta (light)
    500 ml bulionu
    sól, pieprz,
    papryka ostra, słodka
    natka pietruszki
    i inne dowolne przyprawy

Szpinakowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do bulionu dodaj zamrożony szpinak, startą pietruszkę, cukinię, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 2. Gdy szpinak rozpuści się, a pozostałe warzywa zmiękną - zblenduj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Do kremu dodaj ser feta. Gdy ser rozpuści się - porządnie wymieszaj.
  • 4. Podaj z grzankami lub ptysiami .

Porady

Jeżeli chcesz uzyskać bardziej kremowy smak dodaj odrobinę sera topionego śmietankowego i ser mozarellę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy