Sułtańskie śledzie

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Połączenie śledzi z żurawiną to wspaniała przekąska na imprezy i nie tylko.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg śledzi solonych
    • Cebula
    • Przecier pomidorowy
    • 3 łyżki octu
    • 4 łyżki oleju
    • 3 łyżki pikantnego ketchupu
    • ½ opakowania suszonej żurawiny
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • Pieprz
    • Chili

Sułtańskie śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula 1. 1. Śledzie moczymy godzinę w wodzie.
    2. Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    3. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ocet.
  • sos 2. 4. Całość dusimy chwile pod przykryciem.
    5. Następnie dodajemy przecier , ketchup oraz żurawinę, doprawiamy pieprzem i chili.
    6. Jeżeli sos jest za gęsty można dolać odrobinę wody.
  • śledzie 3. 7. Śledzie kroimy na plastry i łączymy ze sosem ostudzonym.
  • śledzie 4. 8. Śledzie gotowe.
    9. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy