Pyszny, aromatyczny sos z pieczarek, który możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag pieczarek
2 średnie cebule
spora łyżka masła
3 łyżki oleju
1 szkl wody
4 duże łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
kilka łyżek zimnej wody
sól do smaku
pieprz do smaku
Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w cienkie półplasterki. Na patelnie wkładamy masło i wlewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około 5 minut. Dolewamy wodę i gotujemy przez około 10 minut.
Do szklanki wkładamy jogurt i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy zimną wodę ( razem pełna szklanka ). Sos doprawiamy do smaku i przelewamy na patelnię jogurt z mąką, gotujemy razem przez chwilę.
Komentarze