Sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, aromatyczny sos z pieczarek, który możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu. Wyśmienicie smakuje z ziemniakami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
    2 średnie cebule
    spora łyżka masła
    3 łyżki oleju
    1 szkl wody
    4 duże łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    kilka łyżek zimnej wody
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w cienkie półplasterki. Na patelnie wkładamy masło i wlewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
    Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy około 5 minut. Dolewamy wodę i gotujemy przez około 10 minut.
    Do szklanki wkładamy jogurt i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy zimną wodę ( razem pełna szklanka ). Sos doprawiamy do smaku i przelewamy na patelnię jogurt z mąką, gotujemy razem przez chwilę.

Komentarze

Podobne przepisy