RYBA PO JAPOŃSKU

0 (0 ocen)

Pwnie z Japonią ma niewiele wspólnego jak ryba po grecku z Grecją, ale smakuje rewelacyjnie

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 kg miruny,
    - 10 średnich ogórków konserwowych,
    - 10 płatów papryki marynowanej w occie,
    - 2 duże marchewki,
    - 3 duże cebule,
    - średni słoik koncentratu pomidorowego,
    - 15 łyżek keczupu łagodnego,
    - 15 łyżek octu z ogórków konserwowych,
    - 15 łyżek octu z marynowanej papryki,
    - 5 łyżek octu jabłkowego,
    - 2 łyżki soli,
    - 15 łyżek cukru,
    - 3 jajka, mąka pszenna, mąka krupczatka, olej rzepakowy

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószamy solą, obtaczamy kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i mące krupczatce, a następnie smażymy.
  • 2. Przygotowujemy zalewę:
    a) ogórki kroimy w talarki, paprykę w paski, a marchewkę w słupki,
    b) pokrojoną w piórka cebulę smażymy na złoto (gdy się zrumieni, podlewamy wodą),
    c) łączymy ze sobą warzywa, dodajemy ocet, keczup, koncentrat, cukier, sól.
  • 3. Przestudzoną rybę przekładamy na przemian z zalewą.

Komentarze

Podobne przepisy