porcja rosołowa
udko
200 g żołądków drobiowych
mała cebula
2 marchewki
pietruszka
mały seler
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
po łyżce suszonego lubczyku i tymianku
Maggi
makaron nitki
natka pietruszki
sól ,pieprz
Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową ,udko i żołądki umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli ,zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem ,dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą ,listkami laurowymi ,zielem angielskim ,lubczykiem ,tymiankiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem przez 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso ,rosół przecedziłem przez sito ,doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą Maggi. Podałem z makaronem nitki .marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze