Rosół drobiowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jak to w niedzielę bywa ,na obiad rosół.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • porcja rosołowa
    udko
    200 g żołądków drobiowych
    mała cebula
    2 marchewki
    pietruszka
    mały seler
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    po łyżce suszonego lubczyku i tymianku
    Maggi
    makaron nitki
    natka pietruszki
    sól ,pieprz

Rosół drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję rosołową ,udko i żołądki umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli ,zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem ,dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą ,listkami laurowymi ,zielem angielskim ,lubczykiem ,tymiankiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem przez 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso ,rosół przecedziłem przez sito ,doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą Maggi. Podałem z makaronem nitki .marchewką i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy