Rosół drobiowy

  • wyświetlono: 328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Rosół jest jedną z tradycyjnych, polskich zup, dlatego uważam, że warto mu poświęcić troszkę czasu. Dla mnie to smak dzieciństwa. Gotuję go bardzo często bo wszyscy w domu bardzo go lubią. Długo gotowany jest pyszny i aromatyczny. Doskonale rozgrzewający głównie jesienią i zimą, ale nie tylko. Rosół ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i stymulujące nasz układ odpornościowy. Korzystajmy wiec z jego dobroczynnych właściwości i jedzmy na dobry humor i na zdrowie!

  • 4 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

½ średniego kurczaka ( najlepiej z domowej hodowli),
ok. 2 litry wody,
½ cebuli,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
plaster korzenia selera,
1/3 średniego pora,
2-3 gałązki natki pietruszki,
2-3 gałązki lubczyku,
2 łyżki suszonych warzyw (opcjonalnie),
2 plasterki imbiru (opcjonalnie)
sól himalajska, curry, kurkuma, ostra papryka,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rosół drobiowy

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy.
    Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, następnie usuwamy skórę jeśli chcemy aby rosół był chudszy i zalewamy zimną wodą tak aby przykryć mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokażą się tzw. szumowiny, które zbieramy. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie pyrkał około 60 min. Po tym czasie do garnka wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę (lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu) oraz resztę warzyw. Dodajemy również sól i wszystkie przyprawy według uznania, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i kontrolujemy temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie pyrkała jeszcze ok. 90 min. Co jakiś czas uzupełniamy wygotowaną wodę ( odrobiną zimnej wody). Smacznego!

Porady

Ja najczęściej podaje rosół z maronem z jaj przepiórczych, z mięsem, marchewką i natką pietruszki.
Dla miłośników pikantniejszego polecam posypać płatkami chilii.
Rosół powinien się gotować około 2-3 h, na niewielkim ogniu. To pozwala wyciągnąć z niego pyszny aromat.
Taki rosół to świetna baza do zup.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimaświętadla dzieciniedzielny obiadwiosnaprzyjęciejesieńzdrowie na talerzurozgrzewająca zupabaza do zupo każdej porze
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0quviht

Dodane przez: paolineczka

rosół mocno drobiowy

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez...

Rosół cielęco - drobiowy

Dodane przez: Futka

Rosół cielęco - drobiowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja...

rosół drobiowy

Dodane przez: Kasja1986

esencjonalny rosół drobiowy

Domowy rosół wykorzystuję jako...

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą

Dodane przez: kuchenny świat

Rosół drobiowy z pieczoną cebulą

Zapraszam na rosół drobiowy z pieczoną...

Drobiowy rosół z lubczykiem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Aromatyczny rosół drobiowy z lubczykiem

Domowy rosołek to lekarstwo na...

image-10vg3ha

Dodane przez: wiesiołek

Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem

Rosół niby prosty i banalny, ale...