Rolada z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Z białek ubijamy pianę i dodać 2 łyżki cukru. Na żółtka wykładamy pianę i przesiewamy mąkę. Delikatnie wymieszamy, staramy się nie stukać łyżką o brzeg miski. Wylewamy ciasto na formę z piekarnika, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około15 minut w 200-220'C. Jeszcze ciepłą przekładamy na ściereczkę, zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.
2.Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Wtedy ubić śnieżkę i dodać jeszcze płynną galaretkę.
3.Biszkopt rozwinąć, wyłożyć masę i posypać borówkami i zwinąć roladę. Całą roladę zawinąć w filię spożywczą i odstawić do lodówki,by stężało. Potem odwinąć z folii i posypać cukrem pudrem.
Komentarze