rolada kokosowo-kakaowa bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny deser w smaku przypominającym batonik Bounty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • masa kakaowa:
    300 g herbatników
    2-3 łyżki kakao rozpuszczonego w kilku łyżkach gorącej wody
    4 łyżki roztopionego masła
    50 g cukru pudru
    opcjonalnie kilka łyżek mleka ile wypije ciasto

    masa kokosowa:
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    100 g cukru pudru
    100 g wiórków kokosowych

Rolada kokosowo-kakaowa bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbatniki miksujemy w malakserze 1. Herbatniki miksujemy w malakserze.
  • zagniatamy elastyczne ciasto 2. Zmiksowane herbatniki, rozpuszczone kakao, masło, cukier oraz ewentualnie mleko zagniatamy na elastyczne ciasto.
  • rozwałkowane ciasto 3. Ciasto kakaowe wałkujemy na cienki prostokąt, aby ciasto ładnie nam się rozwałkowało należy ułożyć je na papierze do pieczenia i wałkować też przez papier.
  • ciasto kakaowe smarujemy masą kakaową 4. Masło, wiórki i cukier puder miksujemy na gładki krem. Krem rozsmarowujemy na masie kakaowej. Całość zwijamy w roladę. Owijamy ciasno folią spożywczą. Odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Zastygniętą roladą kroimy ostrym nożem na cienkie kawałki.

Porady

Roladę zwijamy ciasno przez papier do pieczenia lub folię spożywczą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy