Pudding ryżowy z pomarańczą

5 (1 ocen)

  • 55 min

Uwielbiam go za kremową konsystencję i ciekawy pomarańczowy smak.

  • 55 min

Składniki:

  • - 100 g ryżu,
    - 0,5 l mleka,
    - 2 łyżki cukru,
    - łyżka masła,
    - laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej.
    - szczypta soli,
    - pomarańcza.

Pudding ryżowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę sparz, wyszoruj, zetrzyj lub posiekaj z niej skórkę i
    wyciśnij sok.
  • 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, wrzuć ryż i wymieszaj tak, by
    każde ziarenko ryżu pokryło się masłem z cukrem. Ryż zalej sokiem
    wyciśniętym z pomarańczy i wymieszaj. Gdy część płynu odparuje,
    dodaj mleko wymieszane z nasionkami wanilii lub esencją waniliową. Dopraw szczyptą soli, zamieszaj i gotuj do momentu aż ryż będzie prawie
    miękki i kremowy.
  • 3. Gorący pudding wymieszaj z połową skórki z pomarańczy, wymieszaj,
    zawiń w koc i trzymaj w cieple przez około 10-15 minut (dzięki temu ryż
    całkowicie zmięknie, jeszcze bardziej zgęstnieje i stanie się
    aksamitny). Przed podaniem posyp resztą skórki pomarańczowej.

Porady

Wierzch potrawy można posypać posiekanymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy