Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odlewamy namiar wody, dodajemy cebulę, jajko, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy i w razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę ziemniaczaną - ilość zależy od odmiany ziemniaków - tzw. mączne ziemniaki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Nadmienię tutaj, iż gdy mamy więcej czasu można starte ziemniaki umieścić np. na gazie nad miseczką i poczekać aż sok się zredukuje a na dnie miseczki zbierze się skrobia i dodać ją do ciasta. Ja zazwyczaj robię wersję szybszą odlewam nadmiar płynu i dodaję ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Do masy można dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor placuszki.
Komentarze