Placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

Można je podawać z cukrem, śmietaną, ketchupem, sosami, mięsem itd...

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    8 ziemniaków,
    1/2 małej cebuli,
    mąka ziemniaczana,
    sól,
    pieprz,
    szczypta majeranku,
    1 jajko,
    olej rzepakowy do smażenia

Placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odlewamy namiar wody, dodajemy cebulę, jajko, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy i w razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę ziemniaczaną - ilość zależy od odmiany ziemniaków - tzw. mączne ziemniaki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Nadmienię tutaj, iż gdy mamy więcej czasu można starte ziemniaki umieścić np. na gazie nad miseczką i poczekać aż sok się zredukuje a na dnie miseczki zbierze się skrobia i dodać ją do ciasta. Ja zazwyczaj robię wersję szybszą odlewam nadmiar płynu i dodaję ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Do masy można dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor placuszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy