Placki z dyni hokkaido

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Złociste, chrupiące, bardzo aromatyczne placuszki dyniowe. Doskonałe na obiad, śniadanie jak i kolację. Można podać same lub jako dodatek do mięsa, surówki lub dipu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g dyni Hokkaido (masa dyni bez pestek)
    3 jajka
    sól, pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    gałązka świeżego rozmarynu
    100g startego dowolnego sera żółtego
    olej do smażenia

Placki z dyni hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Dynię oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    2.Cebulę z czosnkiem i rozmarynem zmiksuj blenderem.
    3.W misce wymieszaj dynię, masę cebulowo-czosnkową, sól, pieprz, jajka oraz straty ser.
    4.Na patelni rozgrzej olej, formuj plaski (około łyżki masy na jeden placek).
    5.Smaż na złotu z obu stron. Podawaj gorące.

Porady

Najlepiej użyć sera tłustego, który dobrze się topi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy