Owsiane tosty z tuńczykiem, oliwkami i pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tosty zupełnie inne niż te tradycyjne, ale równie smaczne i pożywne:)Powstały z potrzeby chwili, gdy miałam ochotę na tosty a nie miałam w domu chleba tostowego - płatki owsiane doskonale go zastąpiły

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 4 podwójne tosty:
    2 szklanki płatków owsianych
    3 łyżki mąki
    1/3 szklanki otrąb pszennych
    ½ szklanki mleka
    2 jajka
    dwie szczypty soli
    1 łyżka przyprawy do pizzy
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    10 zielonych oliwek
    ½ puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
    3 łyżki pestek dyni
    1 łyżeczka sody
    50 g sera żółtego

Owsiane tosty z tuńczykiem, oliwkami i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki kroimy w plasterki, tuńczyk delikatnie rozdrabniamy widelcem, ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Do miski wbijamy jajka, rozbijamy widelcem, dodajemy mleko, oliwę i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
  • 3. Połowę masy przekładamy do nagrzanego opiekacza do kanapek i pieczemy15 minut.
  • 4. Po upieczeniu wyjmujemy tosty i pieczemy pozostałą masę również 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy