ogórki małosolne po rosyjsku (bez wody)

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

.ten sposób przygotowywania ogórków małosolnych wywodzi się z Rosji. Korciło mnie już w ubiegłym roku żeby je zrobić. Ogóreczki są pyszne, chrupiące, zachowują zielony kolor i smakują tak samo ja zrobione sposobem tradycyjnym w zalewie. Jeśli jeszcze nie robiliście to koniecznie wypróbujcie...

  • 10 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    2-3 baldachy + łodyga z wyrośniętego kopru
    kawałek korzenia chrzanu ok 5cm
    liść chrzanu
    2-3 liście czarnej porzeczki
    4-5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    1 płaska łyżka soli
    worek foliowy zamykany strunowo o pojemności 3-4l

Ogórki małosolne po rosyjsku (bez wody) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ogórki myjemy, osuszamy ręcznikiem i obcinamy im dupki z obu stron. Chrzan, czosnek obieramy i kroimy w słupki. Koper też łamiemy na kilka kawałków ażeby łatwiej nam się w woreczku zmieścił.
  • 2. Wszystko wkładamy do woreczka, wsypujemy sól i gorczycę. Zamykamy szczelnie worek i potrząsamy aby się wszystko dobrze wymieszało.
  • 3. Wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy na blat i w temperaturze pokojowej (nie otwierając!) pozostawiamy na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia...

Komentarze

Podobne przepisy