Mięso po upieczeniu jest kruche i rozpływa się w ustach,a sos nadaje niepowtarzalnego smaku,w tle posmak grzybów suszonych i selera,palce lizać.Polecam.
2 godz. 30 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
1 ,5 kg łopatki wieprzowej
1 średni seler
1 cebula
500 ml śmietany kremówki 30%
garść suszonych grzybów
pół szklanki keczupu
sól,pieprz
oliwa
Łopatka z grzybami suszonymi w sosie keczupowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na duże kawałki,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy kawałki mięsa.
2.Cebulę kroimy na kawałki,obraną seler w ósemki,układamy na mięsie.Grzyby moczymy 15 minut,odciskamy,posypujemy na całości.
3.Do miski wlewamy kremówkę,dodajemy keczup,mieszamy,aż zgęstnieje,zalewamy mięso.
4.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny,zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dalej pieczemy około 40 minut.Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Komentarze