Łopatka z grzybami suszonymi w sosie keczupowo-śmietanowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Mięso po upieczeniu jest kruche i rozpływa się w ustach,a sos nadaje niepowtarzalnego smaku,w tle posmak grzybów suszonych i selera,palce lizać.Polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 ,5 kg łopatki wieprzowej
    1 średni seler
    1 cebula
    500 ml śmietany kremówki 30%
    garść suszonych grzybów
    pół szklanki keczupu
    sól,pieprz
    oliwa

Łopatka z grzybami suszonymi w sosie keczupowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na duże kawałki,oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, układamy kawałki mięsa.
    2.Cebulę kroimy na kawałki,obraną seler w ósemki,układamy na mięsie.Grzyby moczymy 15 minut,odciskamy,posypujemy na całości.
    3.Do miski wlewamy kremówkę,dodajemy keczup,mieszamy,aż zgęstnieje,zalewamy mięso.
    4.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1,5 godziny,zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dalej pieczemy około 40 minut.Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy