ŁOPATKA WIEPRZOWA W SOSIE Z SUSZONYMI GRZYBAMI

4.5 (145 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięso z łopatki w aromatycznym sosie z grzybami.

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30-40 dag łopatki wieprzowej,
    2 średnie cebule,
    3 garście suszonych grzybów (wcześniej namoczonych w 1/2 l wody),
    majeranek,
    ostra papryka,
    sól,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 4 łyżki wody (do zagęszczenia sosu),
    2 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka wieprzowa w sosie z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w mniejsze kawałki, cebulę w ćwierćplasterki, czosnek siekam. Razem podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw.
    Grzyby zagotowuję wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaję podsmażone mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuję do miękkości (około 40 minut).
    Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.47 (204 ocen)

Zdobywca nagrody

grzyby mięso

To może cię zainteresować