Udka w sosie keczupowo-śliwkowym

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

:-) Gorąco polecam (-:

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    1 cebula
    1 szklanka wody
    1 kostka rosołowa, drobiowa
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (użyłam Pudliszki)
    1 łyżka cukru
    1 łyżka keczupu pikantnego
    4 łyżki powideł śliwkowych
    1 łyżeczka octu
    sól
    słodka papryka mielona
    masło
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Udka w sosie keczupowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, rumienimy ją na jednej łyżce masła. Dodajemy do niej koncentrat, keczup, powidła, ocet i przyprawiamy cukrem i solą. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową, dokładnie mieszamy, zagotowujemy.
  • udka 2. Udka myjemy i osuszamy, oprószamy solą i słodką papryką. Smażymy na rumiano na maśle.
  • udka 3. Przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i zalewamy sosem.
  • udka 4. Pieczemy w piekarniki ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować