Leczo z klopsikami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Danie wyśmienicie smakuje i jest uniwersalne. Proponuję wersję bardziej treściwą, z mięsem, ale wegetarianie mogą przygotować ją bez niego.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mięsa mielonego
    ● 2 cebule
    ● 1 jajko
    ● czerstwa bułka
    ● puszka groszku konserwowego
    ● 2 duże keczupy (pikantny i łagodny)
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej

Leczo z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerstwą bułkę moczymy
    w wodzie, a gdy zmięknie, odciskamy.
    Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno kroimy. Groszek
    osączamy z zalewy.
  • Leczo z klopsikami 2. Do mięsa dodajemy bułkę
    i jajko, doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem i mieszamy na
    gładką masę. Wilgotnymi rękami
    formujemy małe klopsiki. Do
    garnka dolewamy oleju, wkładamy
    kulki mięsne i smażymy,
    aż lekko się zrumienią.
  • 3. Wsypujemy cebulę (jeśli
    trzeba, dolewamy oleju) i lekko
    podsmażamy. Wkładamy pieczarki
    i dalej smażymy. Wlewamy
    trochę wody i dusimy na
    małym ogniu. Gdy klopsiki będą
    miękkie, dodajemy groszek
    i oba keczupy. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Chwilę dusimy.

Porady

● Miłośnicy ostrych smaków mogą leczo doprawić chili. ● Potrawę podajemy z pieczywem, ale równie dobrze smakuje podana z ryżem, kaszą gryczaną lub makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy