leczo z cukinią i klopsikami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Leczo to potrawa, którą bardzo często przygotowuję latem. Pomidory, cebula, papryka i, u nas w domu koniecznie, cukinia. Do tego czasem wędzony boczek, czasem kiełbasa lub, tak jak dzisiaj, klopsiki. Pyszne i proste do przygotowania danie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
    1 jajko
    2 łyżki kaszy manny
    4 łyżki wody
    sól, pieprz

    1 duża cebula
    2 czerwone papryki
    1 średnia cukinia
    3-4 pomidory
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leczo z cukinią i klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso razem z jajkiem, kaszą manną i wodą wyrabiam ręką na gładką masę przez około 10 minut. W międzyczasie doprawiam solą i pieprzem. Z mięsa formuję małe klopsiki i smażę je (bez panierowania) na niewielkiej ilości oleju. Gotowe odkładam na talerz.
    Pokrojoną w piórka cebulę podsmażam lekko na oleju, dokładam pokrojoną w paski paprykę, a gdy się zeszkli - pokrojoną na średniej wielkości kawałki - cukinię. Chwilę podsmażam, dokładam obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiam solą i pieprzem. Do warzyw dodaję podsmażone klopsiki i duszę pod przykryciem przez 15 - 20 minut. Można też przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i zapiekać pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso mielone Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować