Dawno nie piekłam kurczaka w całości.Ten jest tym razem cytrynowy, z pieprzem cytrynowym i cytryną.Soczysty i delikatny z chrupiącą skórką.Takiego kurczaka można podać na każdą okazję.
Składniki:
1 kurczak ( u mnie 2 kg )
1 przyprawa do kurczaka
1 łyżka soli ( lub więcej według uznania )
1 łyżka pieprzu cytrynowego
1 duża cytryna
Kurczak cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć.
Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi kurczaka na zewnątrz i wewnątrz.
Cytrynę dokładnie wyszorować w gorącej wodzie i umieścić ją wewnątrz kurczaka.
Nogi można związać sznurkiem wędliniarskim.
Tak zamarynowanego kurczaka wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Potem piec przez 2 godziny w 180 stopniach, polewając co jakiś czas powstałym sosem.
Komentarze