Kruche ciastka z makiem, czekoladą i pestkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche ciastka z makiem, czekoladą i pestkami to świetna propozycja na słodką przekąskę. Idealne dla dzieci. Polecam.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka masła,
    0,5 szklanki cukru,
    2 jajka,
    2,5 szklanki mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    100 g czekolady mlecznej,
    garść pestek słonecznika,
    2 łyżki maku.

Kruche ciastka z makiem, czekoladą i pestkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę kroimy w kosteczkę.

    Do miski wrzucamy masło, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i wbijamy jajka.
    Zagniatamy ciasto.
    Następnie wsypujemy mak, słonecznik i pokrojoną czekoladą.

    Ponownie zagniatamy.
    Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
    Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy i wykładamy na blaszkę.
    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy.

    Smacznego ;)

Porady

Możemy użyć różnych bakalii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy