Kruche ciastka z pestkami dyni i słonecznikiem

4.5 (145 ocen)

Pyszne, kruche, z aromatem migdałowym ciastka, obficie obsypane słonecznikiem i pestkami dyni. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    125g. masła zimnego, prosto z lodówki
    1,5 szkl. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu migdałowego
    1 duże jajko
    120g. cukru

    Dodatkowo:
    garść pestek dyni
    garść słonecznika łuskanego
    1 roztrzepane białko jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Ciastka

Kruche ciastka z pestkami dyni i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto: Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać, a następnie wyrobić rękami do uzyskania jednolitej, zbitej masy. Owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
  • Uformowane ciastka 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce.
  • Ciastka posypane nasionami 3. Następnie każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem i posypać obficie pestkami dyni i słonecznikiem.
  • Pieczenie ciastek 4. Piec w 190st.C około 10-15 minut.
  • Studzenie ciastek 5. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować