Kremowa zupa ziemniaczano-porowa

0 (0 ocen)

rozgrzewająca

Składniki:

  • Składniki :

    1 średni por, ( biała część )
    6 ziemniaków,
    2 ząbki czosnku,
    olej do smażenia,
    100g serka topionego śmietankowego,
    sól,
    pieprz,
    bulion.


    Składniki pesto :

    3 garście szpinaku świeżego,
    1 mała garść natki pietruszki,
    1 ząbek czosnku,
    sól,
    pieprz,
    garść startego parmezanu,
    2łyżki prażonego słonecznika,
    3/4 szklanki oleju.

Kremowa zupa ziemniaczano-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie :

    W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekany por i smaż parę minut. Ząbki czosnku obierz i potnij na mniejsze kawałki. Smaż całość parę minut. Wrzuć pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj serek topiony. Gotuj ponownie parę minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowanie :

    Do blendera włóż liście szpinaku i natkę pietruszki. Dodaj czosnek, słonecznik, parmezan i olej. Dokładnie zmiksuj.

    Zupę podawaj z pesto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy