Kotlety mielone z cukinią w kaparowym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne kotlety z cukinią i pysznym ,aromatycznym sosem z kaparów.

  • 30 min

Składniki:


  • 400 g mięsa mielonego z szynki
    cukinia (100-150 g)
    1 jajko i 3 żółtka
    bułka tarta
    sól ,pieprz
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki majeranku
    kajzerka
    mleko
    300 ml bulionu warzywnego
    60 g kaparów
    łyżka mąki
    łyżka masła
    1/2 cytryny
    cukier

Kotlety mielone z cukinią w kaparowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na rozgrzanym oleju z obu stron.

    Sos:
    Mąkę z masłem przesmażyłem ,powoli wlałem bulion ciągle mieszając. Dodałem posiekane kapary ,otartą skórkę z cytryny i sok. Doprawiłem do smaku cukrem. Zdjąłem z ognia i zaprawiłem żółtkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy