Kotlety mielone z cukinią w kaparowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymieszałem z przyprawami ,jajkiem i żółtkiem. Kajzerkę namoczyłem w mleku ,lekko odcisnąłem ,dokładnie wymieszałem z mięsem mielonym. Cukinię starłem na dużych oczkach ,odcisnąłem (by pozbyć się nadmiaru wody). Dodałem do mięsa ,wymieszałem. Zagęściłem bułką tartą ,doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Uformowałem kotlety. Smażyłem na rozgrzanym oleju z obu stron.
Sos:
Mąkę z masłem przesmażyłem ,powoli wlałem bulion ciągle mieszając. Dodałem posiekane kapary ,otartą skórkę z cytryny i sok. Doprawiłem do smaku cukrem. Zdjąłem z ognia i zaprawiłem żółtkami.
Komentarze