W ten sposób mój tata co roku kisi ogórki... a ja w końcu wypytałam go o przepis.
Składniki:
ok. 2 litry wody, po kilka liści dębu, wiśni, porzeczki czarnej, kawałek chrzanu pokrojonego w plasterki, 1-2 pokrojone ząbki czosnku, koper, na 1 litr wody przypada 5 dag soli.
Kiszone ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wyparzonym słoju 3 litrowym ciasno układamy ogórki przekładając liśćmi, chrzanem i czosnkiem. Wodę (bez gotowania) dobrze mieszamy z solą, a następnie zalewamy ogórki. Słój lekko zakręcić, by dochodziło powietrze na ok. 3 dni (wtedy następuje fermentacja). Po tym czasie mamy ogórki małosolne gotowe do spożycia.
Po tych 3 dniach można dokładnie dokręcić słoik i odstawić w chłodne miejsce. Po 2 tygodniach możemy już jeść kiszone ogórki.
Komentarze