Gulasz grzybowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Syty, aromatyczny gulasz :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    250 g pieczarek
    250 g boczniaków
    1 garść grzybów suszonych
    jarzynka, pieprz
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    marynata:
    1 łyżka oleju
    2 łyżki octu winnego
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    kilka ziaren jałowca
    1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej

Gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

    Cebulę obrać i pokroić. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć, podlać wrzątkiem, dodać suszone grzyby i dusić do miękkości. Pieczarki i boczniaki pokroić i dodać do mięsa, dusić około 15 minut, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa, gotować jeszcze 5 minut. Podawać np. z kaszą. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy