Congee z tofu, miso i glonami

0 (0 ocen)

Congee z tofu, miso i glonami to spa dla przewodu pokarmowego.

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 szklanki ryżu
    4-5 szklanek wody
    Dodatki do zupy (składniki na miseczkę congee):
    1 płaska łyżeczka pasty miso shiro (miso ryżowe) lub mniej
    kawałek tofu naturalnego (ok. 40 g)
    1/2 łyżeczki glonów wakame
    1/2 łyżeczki glonów hijiki (hiziki)
    1 łyżeczka prażonej cebuli
    2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryki
    2 gałązki natki pietruszki

Congee z tofu, miso i glonami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie wypłukać na sitku.
    Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać wodę.
    Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić wodę, aby ryż się nie przypalał. Gotować 1-2 godziny.
    Gorącą zupę przelać do miseczki dodać pastę miso i dokładnie wymieszać, aż pasta się rozpuści.
    Następniendodać pokruszone tofu, glony i paprykę.
    Pozostawić 2 minuty, aż glony zmiękną.
    Przed podaniem posypać zupę prażoną cebulką i posiekaną natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy