Bułeczki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże - wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopioną margarynę (nie gorącą!). Gdy wszytskie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym pomownie wyrabimy dłońmi. Dzielimy na ok. 20 równych kawałków, nadziewamy wiśniami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdą bułeczkę rozkłuconym jajkiem, pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Porady
Bułeczki można nadziewać dowolnie: czekolada/ ser/ owoce
Komentarze