Piekę je na niedzielne śniadanie z dżemem i kakao smakują wyśmienicie.
2 godz.
Składniki:
Ciasto na bułeczki (ok 12 sztuk)
500 g mąki pszennej
70 g margaryny, roztopionego
pół łyżeczki soli
4 łyżki cukru
14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
200 ml mleka
Migdałowa kruszonka
50 g zmielonych migdałów
35 g masła, miękkiego
szczypta cynamonu
40 g cukru brązowego
3 łyżki mąki pszennej
Bułeczki z migdałową kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z drożdży mleka i łyżki cukru zrobić rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić i ostudzić.
2.Do miski wsypać mąkę ,cukier , dodać jajka.
Następnie wlewamy drożdżowy rozczyn i margarynę.
Ugniatamy ciasto , odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.
3.Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami.
4.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki
Uformowane bułeczki układamy na papieże do pieczenia i zostawiamy na 30 minut by ponownie wyrosły.
5.Smarujemy bułeczki rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonkę.
Pieczemy 20 min w 180-190 C.
Komentarze