Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekkie i dietetyczne danie dla dbających o figurę

  • 50 min

Składniki:


  • bakłażan 1
    kasza jaglana 1/2 szklanki
    papryka czerwona 1/2
    cebula 1 mała
    jogurt grecki 2 łyżki
    ząbki czosnku 1-2
    sól do smaku do smaku
    natka pietruszki do posypania
    parmezan starty
    czarny pieprz mielony

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środek i siekamy miąższ .Łódeczki bakłażana lekko solimy. Posiekana cebule szklimy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, dodajemy drobno pokrojona czerwoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek . Dusimy chwilę, dodajemy miąższ z bakłażana. Dusimy jeszcze chwile aż warzywa zmiękną. Dodajemy ugotowana kasze, posiekana pietruszkę i doprawiamy sola i pieprzem. Nadziewamy farszem łódeczki bakłażana i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni C. Po 15min. posypujemy parmezanem i pieczemy następne 5 min. Podajemy z jogurtem naturalnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy