Żurek wrocławski

0 (0 ocen)

żurek z pieczarkami..

Składniki:

  • · wywar mięsny 1,5 L
    · pieczarki 6-8 szt
    · cebula 2 szt
    · śmietana 18 proc 2/3 szkl
    · tłuszcz
    · szynka gotowana 10 dag
    · mąka pszenna 1-2 łyżki
    · żur kiszony z żytniej mąki
    · natka pietruszki
    · sól
    · pieprz
    · majeranek

Żurek wrocławski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu, następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, wędliną pokrajaną w paseczki i żurem, chwile pogotować, dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy