Żurek Ułański z wędliną

0 (0 ocen)

Żurek z mąki żytniej na wywarze mięsno warzywnym z dodatkiem białej fasoli, skrawków wędliny i śmietany, Podawać z ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1,5 L wywaru z mięsa i warzyw
    1/2 szklanki fasoli perłowej
    2 cebule
    tłuszcz
    15 dag okrawków z wędliny
    2/3 szklanki śmietany
    1-2 łyżki mąki
    żur kiszony z żytniej mąki
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    majeranek
    przyprawa do zup

Żurek ułański z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimna wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, zalać wywarem, dodać pokrojoną w paseczki wędliną, odcedzoną fasolę, śmietanę wymieszaną z mąką oraz żur i przyprawy, gotować kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

Komentarze

Podobne przepisy