Żurawinowe drożdżówki

0 (0 ocen)

Smaczna i bardzo puszysta drożdżówka. Idealna na pogodową chandrę. Z kakao smakuje idealnie. Polecam!

Składniki:

  • 500 g mąki
    200 ml mleka
    30 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    100 g margaryny
    2 jajka
    szczypta soli
    dżem żurawinowy
    2-3 garści bakalii (rodzynki, morele, suszone śliwki, orzechy itp)

Żurawinowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku z 2 łyżkami cukru. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
    Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Przesianą mąkę, cukier i sól wysypać na stolnicę. Dodać rozczyn, jajka, chwilę wyrabiać i dodać tłuszcz. Wszystko razem wyrobić, w razie potrzeby podsypywać mąką.
    Zagniecione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Drożdżówki 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Wierzch smarować dżemem żurawinowym i posypać lekko bakaliami. Następnie ciasto zwinąć w roladę. Roladę podzielić na kawałki i zwijać w okrąg. Końce zlepić ze sobą (można też lekko skręcić i pozostawić roladki).
  • Drożdżówki 4. Drożdżówki układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 min.

Porady

Wierzch drożdżówek można polać lukrem lub czekoladą bądź posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy