Zupa z Białych Szparagów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezonowa zupa z lanymi kluseczkami i śmietanką. Taką samą robi moja babcia.

  • 45 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    2 średnie ziemniaki
    1 korzeń pietruszki
    posiekany koper i natka pietruszki
    1 pęk szparagów białych (około 12-15 sztuk)
    pieprz czarny w kulkach
    pieprz, sól, maggi
    śmietanka do zup i sosów
    * Lane kluski:
    2 jaja,
    4 łyżki mąki,
    szczypta soli

Zupa z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1,5 litra wody wrzucamy pieprz w kulkach, obraną pietruszkę,marchewkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Ze szparagów odcinamy twarde końcówki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około 20 minut, tak aby oddały smak. Potem wyciągamy je z bulionu, wrzucamy główną część szparagów pokrojone na 1 cm kawałki. Gdy już będą miękkie, tłuczemy je lekko tłuczkiem do ziemniaków na drobne kawałki ( lub delikatnie miksujemy blenderem). Wsypujemy posiekany koperek i pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
    Wylewamy lane kluski i zaciągamy śmietanką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy