Zupa rybna

0 (0 ocen)

Zupa rybna kojarzy mi się z wakacjami nad morzem lub jeziorem. Pewnie dlatego tak wspaniale smakuje.

Składniki:

  • ryba , w tym głowa, ale i ok. 50 dag rybiego mięsa

    2 marchewki, pietruszka, pół selera, por, cebula

    papryka surowa, sos paprykowy ( typu Ajvar), sos pomidorowy

    sól, pieprz, papryka ostra, olej

Zupa rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cząstki ryby gotujemy w 3 litrach wody aż rybie mięso będzie miękkie. Rybę wyjmujemy i studzimy, wywar przecedzamy przez sitko aby żadne ości nie znalazły się w zupie. Do gorącego wywaru dodajemy starte/ pokrojone marchewki, seler i pietruszkę i pokrojoną paprykę i por.
  • 2. Cebule pokrojoną w kostkę obsmażamy na oleju i potem też dodajemy do zupy. Aby zupa była pikantna dodajemy sos paprykowy i pomidorowy. W międzyczasie dokładnie przeglądamy wystudzone kawałki ryby i oddzielamy rybie mięso od ości i innych zbędnych części.
  • zupa rybna 3. Dodajemy mięso ryby do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą magi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy