Zupa muszkatołowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak właściwie, to jest to najzwyklejsza zupa grzybowa, tyle tylko, że "uszlachetniona" winem i doprawiona dosyć mocno gałką muszkatołową.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej: 1 łyżka
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - grzyby posiekane: 35 dekagramów
    - bulion warzywny: 3 szklanki
    - białe wytrawne wino: 1 szklanka
    - gęsta śmietana: 4 łyżki
    - keczup: 2 łyżeczki
    - sok z limonki: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa mielona: 0.5 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Zupa muszkatołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju smażyć do miękkości cebulę. Dodać grzyby i smażyć 2 minuty. Wlać bulion oraz wino. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. . Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną, keczupem, sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać z przybraniem z grzybów i koperku.

Komentarze

Podobne przepisy