Zupa krem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

Pyszna zupa krem idealna na tę porę roku.

Składniki:


  • 200 g czerwonej soczewicy
    1 marchewka
    200 g kalafiora
    1 biała część pora
    2 ząbki czosnku
    1 mała pietruszka ( korzeń )
    150 g żółtego sera
    1 szk wywaru warzywnego
    1 puszka mleczka kokosowego
    2 łyżki oleju kokosowego
    do smaku :
    sól himalajska
    pieprz czarny
    chili

Zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować, odcedzić na sicie.
    Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a ser na grubych.
    Por posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Kalafior ugotować.
  • 2. W garnku umieścić olej kokosowy i wrzucić pora oraz startą marchewkę i pietruszkę.
    Smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
    Wszystko podlać wywarem z warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
    Następnie dodać kalafior, soczewicę i mleczko kokosowe i zagotować.
    Na koniec dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku.
  • 3. Wszystko zblendować na krem ( można dodatkowo przetrzeć przez sito ).
    Podawać ze świeżym koperkiem i dodatkowo można podać grzanki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy