200 g czerwonej soczewicy
1 marchewka
200 g kalafiora
1 biała część pora
2 ząbki czosnku
1 mała pietruszka ( korzeń )
150 g żółtego sera
1 szk wywaru warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki oleju kokosowego
do smaku :
sól himalajska
pieprz czarny
chili
Zupa krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować, odcedzić na sicie.
Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a ser na grubych.
Por posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.
Kalafior ugotować.
2.W garnku umieścić olej kokosowy i wrzucić pora oraz startą marchewkę i pietruszkę.
Smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę.
Wszystko podlać wywarem z warzyw i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Następnie dodać kalafior, soczewicę i mleczko kokosowe i zagotować.
Na koniec dodać starty ser, wymieszać i doprawić do smaku.
3.Wszystko zblendować na krem ( można dodatkowo przetrzeć przez sito ).
Podawać ze świeżym koperkiem i dodatkowo można podać grzanki.
Komentarze