Zupa jarzynowa z kluskami "zielona"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to niby zwyczajna zupa, ale dzięki kluseczkom ze szpinaku jest popularna nawet wśród dzieci.

  • 60 min

Składniki:

  • dowolne jarzyny, marchwi niewiele lub wcale (kolor nie pasuje)
    woda,
    masło,
    sól,
    pieprz,
    opakowanie szpinaku mrożonego,
    30 dag białego sera,
    2 jajka,
    2 płaskie łyżki mąki pszennej,
    1 płaska łyżka mąki kukurydzianej.

Zupa jarzynowa z kluskami "zielona" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupę przygotować w typowy sposób i zmiksować, ale nie może być gęsta, bo kluski wtedy nie będą potrzebne.
    Leniwe pierogi wymagają więcej zachodu. Biały ser rozgnieść widelcem, dodać jajka, mąkę pszenną, kukurydzianą i sól.
    Szpinak przesmażyć na maśle, aż odparuje woda. Można go zmiksować, ale nie jest to konieczne
    Gdy lekko przestygnie dodać go do masy serowej i wymieszać.
    Łyżką maczaną w gorącej wodzie (u mnie w zupie) wygładzić powierzchnię ciasta. Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta, kłaść na wrzącą zupę lub wodę, gotować od zawrzenia 2-3 min.

Porady

*mąki można dodać więcej, jeśli ciasto spływa z łyżki, ** kluski można ugotować w wodzie, odsączyć na sicie i podawać z podsmażoną cebulą lub sosem pomidorowym, są również wyśmienite.

Komentarze

Podobne przepisy