Zupa grzybowa ze szczypiorkiem.

0 (0 ocen)

Niezwykle prosta i smaczna.

Składniki:

  • • 500ml bulionu warzywnego
    • 200g świeżych grzybów, np. prawdziwków
    • 100ml białego wytrawnego wina
    • 100ml jogurtu naturalnego
    • 1 szalotka
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • Gałka muszkatołowa
    • Sól, pieprz mielony

Zupa grzybowa ze szczypiorkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Grzyby opłucz na sitku i pokrój na kawałki.
  • 2. • Szalotkę potnij w kostkę.
  • 3. • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim grzyby oraz cebulkę.
  • 4. • Wlej białe wino i bulion. Duś na małym ogniu przez 15 minut.
  • 5. • Następnie odłóż trochę grzybów.
  • 6. • Do reszty dodaj jogurt i zmiksuj całość.
  • 7. • Na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 8. • Dorzuć wcześniej odłożone grzyby i delikatnie wymieszaj.
  • 9. • Zupę podawaj w szklankach. Danie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy