Zupa grzybowa - świąteczny przysmak

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Zupa wigilijna bez której nie wyobrażam sobie świąt.

  • 12 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    400 g suszonych kapeluszy podgrzybków i prawdziwków
    1 pietruszka
    1 mały seler
    3 marchewki
    kostka rosołowa grzybowa
    sól
    pieprz
    250 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki mąki
    szczypta cukru

Zupa grzybowa - świąteczny przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa świąteczna 1. Grzyby zalać zimną wodą ok. 2 litry i zostawić na noc do namoczenia.
    Następnie grzyby ugotować, a następnie część posiekać do zupy.
  • Świąteczna zupa grzybowa 2. Grzyby gotować z marchewką, pietruszką i selerem oraz kostką bulionową.
    Marchewkę wyjąć z upy i pokroić w plasterki.
    Na koniec rozrobić śmietanę ze szczyptą cukru i mąką a następnie wlać do zupy.
    Zagotować.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podałam z łazankami.

    Smacznego!

Porady

Na zupę najlepsze są suszone prawdziwki ale podgrzybki tez nadadzą jej cudny smak i aromat.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy