zupa grzybowa

0 (0 ocen)

Idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki )
    3 - 4 ziemniaki
    Na wywar:
    porcja rosołowa
    2 - 3 marchewki
    1/2 selera
    1/2 por
    1/2 pietruszki
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    pieprz w ziarenkach
    sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wyżej wymienionych składników ugotowałam wywar, przecedziłam, marchewkę pokroiłam w kosteczkę i dodałam z powrotem do wywaru. Suszone grzybki wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie ( na około 2-3 godziny) Następnie je ugotowałam, przecedziłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Do swojego wywaru wlałam wodę z gotowania grzybków, dodałam obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaczki i grzybki. Wszystko razem gotowałam ok 10-15 minut. ( aż ziemniaczki zrobiły się miękkie ) Doprawiłam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy