Złocista Karpatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Każdy kto lubi ciasto z kremem, to Karpatka jest dla niego!!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    2 szklanki wody
    2 szklanki mąki ( na końcu)
    10 jajek (dodać gdy ostygnie)
    Krem:
    Ugotować budyń:
    - 0,5 l mleka, odlać trochę, 2 czubate łyżki kartoflanki, 2 czubate łyżki mąki, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy

Złocista karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do garnka wlać dwie szklanki wody i dodać kostkę palmy gdy już się roztopi wsypać mąkę i mieszać energicznie na ogniu przez chwilę do całkowitego połączenia. Zdjąć z ognia by trochę ostygło i dodawać jajka mieszając mikserem. Wykładać na duże blachy wyłożone papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut.
    Krem:
    Ugotować budyń z podanych składników zostawić do ostygnięcia i połączyć z kostka palmy.

    Przełożyć placki kremem i posypać cukrem pudrem.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika placków należy je od razu przełożyć na ściereczkę by były chrupiące :)

Komentarze

Podobne przepisy