Ziemniaczano-pomidorowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z wykształcenia jestem cukiernikiem, ale tak samo chętnie piekę ciasta i gotuję. Mam mnóstwo przepisów. Zbieram je od lat

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    30 dag pomidorów
    2 cebule
    4 jaja
    3/4 szklanki śmietany
    15 dag startego żółtego sera
    koperek
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    olej

Ziemniaczano-pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w talarki. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy,a następnie kroimy w plasterki.
    Cebulę również. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plasterki.
  • 2. Na gorącym oleju podsmażamy najpierw cebulę, a następnie ziemniaki.
  • 3. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: połowę ziemniaków, jajka, pomidory, cebulę i pozostałe ziemniaki. Każdą
    warstwę posypujemy solą i pieprzem. Z wierzchu posypujemy żółtym serem i polewamy śmietaną. Na 10 minut wkładamy do gorącego piekarniku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką i koperkiem.

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Komentarze

Podobne przepisy