Żeberka w trzech smakach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 2 dorosłych dzieci. Czasami wyręczam żonę w kuchni, bo lubię przygotowywać nowości dla rodziny i przyjaciół.

Składniki:

  • ● 2 kg żeberek wieprzowych
    ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
    ● 3 jajka
    ● 2 łyżki mąki kukurydzianej
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 2 łyżki płatków owsianych
    ● przyprawy: po łyżeczce kminku, papryki i curry
    ● olej do smażenia
    ● sól

Żeberka w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy. Gotujemy
    z włoszczyzną w osolonym
    wrzątku ok. 45 minut. Studzimy,
    osuszamy i kroimy
    w kawałki.
  • 2. Jedną trzecią żeberek panierujemy
    w jajku roztrzepanym
    z kminkiem, a następnie
    w bułce tartej. Drugą część
    maczamy w jajku rozkłóconym
    z papryką i obtaczamy
    w mące. Pozostałe żeberka
    panierujemy w jajku wymieszanym
    z curry i rozgniecionych płatkach.
    Smażymy w głębokim oleju na
    jasnozłoty kolor.

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy