1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
45 dag ugotowanej wołowiny z rosołu
85 dag łopatki wieprzowej
50 dag podgardla wieprzowego
20 dag wątróbki z indyka
liść laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
2 marchewki z rosołu
1 pietruszka z rosołu
kawałek bulwy selera z rosołu
35 dag cebuli
3 kajzerki
4 jajka
około 5 łyżeczek soli
1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej
łyżeczka imbiru
10 dag orzechów włoskich
10 dag suszonych śliwek kalifornijskich
smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia)
Porosołowy pasztet mieszany w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części.
Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy wytopi się troszkę tłuszczu, dołożyć łopatkę, ziele angielskie i liść laurowy.
Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Kiedy mięso zacznie mięknąć, dodać obraną cebulę.
Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i obgotować przez 10 minut, osączyć.
Miękkie mięso wyjąć z rondla, w przestudzonym wywarze namoczyć kajzerki (jeśli jest go za mało, uzupełnić wodą), osączyć na sicie, nie odciskać.
Orzechy zalać wrzątkiem i pozostawić na 10-15 minut, dokładnie osączyć.
2.Mięso, podgardle, wątróbkę, cebulę, warzywa z rosołu i kajzerki przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia.
Dodać jajka, doprawić do smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków.
3.Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię.
Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Wystudzić w foremkach, następnie wyjąć (jeśli nie chce wyjść, przez chwilkę podgrzać foremkę na palniku), zabezpieczyć przed obsychaniem i umieścić w lodówce.
Porady
Pasztet można od razu podzielić na mniejsze porcje, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić.
Komentarze