Zapiekany kuper z indyka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jedno z ulubionych dań mojego wujka.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 duży kuper z indyka
    1 cebula
    1 marchewka
    natka pietruszki
    szczypiorek
    3 łyżki keczupu
    2 - 3 ząbki czosnku
    przyprawa do mięsa drobiowego
    majeranek
    sól
    3 - 4 łyżki wody

Zapiekany kuper z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekany kuper z indyka 1. Kuper obgotowujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie. Wyjmujemy, aby trochę przestygł. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, następnie rozsmarowujemy 3 łyżki keczupu po dnie i układamy pokrojoną w piórka cebulę. Kuper nacieramy przyprawą do mięsa drobiowego, następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Kuper doprawiamy majerankiem, natką pietruszki i szczypiorkiem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i posypujemy nią kuper. Czosnek kroimy w talarki i układamy na kuprze. Naczynie przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200* C. Pieczemy ok. 1 godziny. Wyjmujemy naczynie i chwilę czekamy, aż odejdzie para. Polewamy kuper 3 - 4 łyżkami wody. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Wyjmujemy i podajemy.

Porady

Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak, możemy dodać pokrojone jabłko, suszone morele czy rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy