Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem i serem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne i szybkie w sam raz na kolacje lub obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 ml kwaśnej śmietany
    4 jajka
    4 ząbki czosnku
    15-20 dkg startego żółtego sera
    pieprz i sól
    ulubione przyprawy lub zioła do smaku (np. gałka muszkatołowa czy rozmaryn)
    olej lub oliwa do wysmarowania formy

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i obgotować przez około 10 minut w lekko osolonej wodzie (tak, aby się nie rozpadały). Wystudzić i pokroić w plastry lub kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem oraz przyprawami. Wymieszać z ziemniakami. Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą tłuszczu. Wyłożyć do niego mieszaninę ziemniaczaną. Piec przez około 35-45 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy