1 kg ziemniaków
200 ml kwaśnej śmietany
4 jajka
4 ząbki czosnku
15-20 dkg startego żółtego sera
pieprz i sól
ulubione przyprawy lub zioła do smaku (np. gałka muszkatołowa czy rozmaryn)
olej lub oliwa do wysmarowania formy
Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i obgotować przez około 10 minut w lekko osolonej wodzie (tak, aby się nie rozpadały). Wystudzić i pokroić w plastry lub kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem oraz przyprawami. Wymieszać z ziemniakami. Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą tłuszczu. Wyłożyć do niego mieszaninę ziemniaczaną. Piec przez około 35-45 minut w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza.
Komentarze