Zapiekanka z indykiem w delikatnym sosie śmietanowym
Składniki:
- 4 duże strąki papryki
½ szklanki bulionu warzywnego
30dag fileta z indyka
2 cebule
1 szklanka bulionu drobiowego
½ szklanki śmietany kremówki
10 dag sera mozzarella
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz
Zapiekanka z indykiem w delikatnym sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Papryki umyj, zetnij wierzchy i wydrąż nasiona.
-
2.
Ułóż w żaroodpornym naczyniu, podlej bulionem warzywnym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200stopni i piecz około 10 minut.
-
3.
Przygotuj nadzienie. Mięso potnij w kostkę, cebulę obierz i pokrój na kawałki.
-
4.
Na patelni rozgrzej olej, zarumień na nim mięso. Dodaj cebulę i smaż jeszcze razem około 3minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
-
5.
Podpieczone strąki papryk napełnij przygotowanym farszem. Podlej bulionem drobiowym wymieszanym ze śmietaną.
-
6.
Ser pokrój w kosteczkę i posyp papryki. Przykryj odciętymi wierzchami.
-
7.
Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200st. Piecz przez kolejne 10-15minut.
Komentarze