Zapiekana zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta i tania a do tego efektownie wygląda. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:

    5 średniej wielkości cebul
    3 ząbki czosnku
    duża łyżka masła
    1 l bulionu
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka kurkumy
    łyżeczka ziół prowansalckich
    sól do smaku
    natka pietruszki
    3 kromki chleba tostowego
    starty ser do posypania

Zapiekana zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w piórka. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku roztapiam masło i dodaję czosnek, po chwili dokładam cebulę.

    Szklę na małym ogniu często mieszająć. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę.

    Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie.

    Trwa to około 30 minut.

    Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok.20 minut w 150st.

Porady

Zupę można zapiec pod ciastem francuskim

Komentarze

Podobne przepisy